ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΣΤΗ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ

Η δυσανεξία στη φρουκτόζη συμβαίνει όταν ο οργανισμός έχει δυσκολία να απορροφήσει φρουκτόζη, φυσικό σάκχαρο που περιέχεται σε φρούτα, λαχανικά και μέλι.

Η κλινική εικόνα της δυσανεξίας στη φρουκτόζη είναι πολύ όμοια με τη δυσανεξία στη λακτόζη. Σε αυτή την περίπτωση, η εισαγόμενη φρουκτόζη δεν απορροφάται από το σώμα στο λεπτό έντερο. Η φρουκτόζη απορροφάται από το έντερο χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη-μεταφορέα. Όταν αυτή η πρωτεΐνη είτε δεν είναι παρούσα, είτε έχει απενεργοποιηθεί, η φρουκτόζη δεν απορροφάται και καταλήγει στο παχύ έντερο.

Στο παχύ έντερο, η φρουκτόζη ζυμώνεται γρήγορα από τα εντερικά βακτήρια (εντεριακή μικροχλωρίδα) σε οξέα και αέρια, κυρίως σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Αυτά τα αέρια δημιουργούν τα κυρίως προβλήματα: μετεωρισμό, τυμπανισμό, και κοιλιακό πόνο.

Για τη διάγνωση δυσαπορρόφησης της φρουκτόζης χρησιμοποιείται το τεστ εκπνοής υδρογόνου (Hydrogen Breath Test).