Τροφική δυσανεξία είναι η παρουσία επαναλαμβανόμενων συμπτωμάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής ή θρεπτικής ουσίας, σε ποσότητα που δεν προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα σε υγιή άτομα.
Διακρίνουμε την αλλεργική τροφική υπερευαισθησία, η οποία είναι μια αντίδραση που εξαρτάται από τα αντισώματα IgE (τροφική αλλεργία) και τη μη αλλεργική τροφική υπερευαισθησία, η οποία περιλαμβάνει αντιδράσεις που δεν προκαλούνται από αντισώματα IgE.
Εκτός από τη δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη), τη δυσανεξία που προκαλείται από διαταραχές ενζύμων (π.χ. έλλειψη λακτάσης), τις ψευδοαλλεργικές αντιδράσεις (π.χ. σε σαλικυλικά, συντηρητικά τροφίμων, τροφές πλούσιες σε ισταμίνη κ.λπ.), στην κατηγορία της μη αλλεργικής τροφικής υπερευαισθησίας περιλαμβάνεται μια αντίδραση που προκαλείται από IgG αντισώματα και ονομάζεται τροφική δυσανεξία.

Η διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου και οι τροφικές δυσανεξίες, οι οποίες συνυπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να εμφανίσουν:

– Διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως κολίτιδες, διαρροϊκό σύνδρομο, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
– Χρόνιες δερματοπάθειες
– Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις αναπνευστικού, κρυολογήματα
– Συχνές λοιμώξεις ουροποιητικού, κολπίτιδες
– Αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα
– Αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ρευματοπάθειες, νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Με το τεστ τροφικής δυσανεξίας Cytolisa, του γερμανικού ινστιτούτου Cytolabor, μετρούνται στο αίμα τα αιωρούμενα IgG αντισώματα συνολικά έναντι 94 τροφών – compact test – τα οποία αναπτύσσονται όταν καταναλώνονται τροφές, οι οποίες ενοχλούν τον οργανισμό. Eπιπροσθέτως, με τα vegan test και superfood test, μετρώνται τα IgG αντισώματα συνολικά έναντι 176 τροφών και 22 υπερτροφών αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα με τη μέτρηση IgG αντισωμάτων έναντι των τροφών, γίνεται και εξέταση για τη διάγνωση διαταραχής της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, όπου ανιχνεύεται η ύπαρξη αντισωμάτων έναντι των μυκήτων που το αποικίζουν. Το αποτέλεσμα του τεστ είναι καθοριστικό για το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα που θα δοθεί.

Τιμή εξέτασης compact (συμπεριλαμβάνεται η ιατρική εξέταση και το θεραπευτικό πρόγραμμα διάρκειας δύο μηνών): 230 Ευρώ
Για την τιμή εξέτασης vegan και superfood επικοινωνήστε μαζί μας.