Η κοιλιοκάκη (γνωστή και ως δυσανεξία στη γλουτένη) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από την γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη.
Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά με την κατάλληλη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης οι πάσχοντες μπορούν να ανακάμψουν πλήρως.
Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στην ανίχνευση αντισωμάτων στον ορό του αίματος κατά της γλιαδίνης και του ενδομυσίου. Σε περιπτώσεις αμφιβολίας απαιτείται βιοψία λεπτού εντέρου.